Tuesday, August 2, 2011

Kek Batik Milo yang Hensem!

 Assalamualaikum.

Ok ini adalah entry terhensem  terpendek. Betul tak tipu. Siang tadi entah semangat siapa diserap dalam tubuh Ieka ni sampaikan hati kental bagitau kat abah, "Abah takyah beli makanan kat bazar lah Kakcik masak hari ni."

Lepastu keluar pergi CIMB nak setelkan problem account. Lama betul duduk kat bank tapi staff CIMB Sungai Besar adalah terpaling osemm!! Terharu betul depa beri layanan yang tersangat-sangat baik...Bila nak balik tis one Chinese guy bagi keychain yang comel, dia cakap Ieka comel. (macam poyo je tu pun nak bagitau) ...wuwuu terharu lagi.

Lepastu bergegas pulak pergi cari barang-barang untuk siapkan order baju kurung baby. 

Lepastu pergi pasaraya cari bahan-bahan nak buat kek batik milo. Kelam kabut betul hidup rasanya masa tu sampaikan susu pekat manis kat depan mata pun tak nampak lepastu rasa down gila sebab kononnya pasaraya tersebut tak jual susu pekat manis, lol.


So, inilah bahan-bahan yang dibeli.
Serbuk Koko, Susu Pekat Manis, Milo, Biskut Marie, & cik Gula yang menyibuk.

Cara-cara nak buat Kek Batik Milo ni sangatlah mudah. Bak kata omputeh, as easy as ABC. Tapi kalau ABC tu mudah, buat kek batik milo ni lagi mudah. Kiranya ABC tu susah sikitla dari buat kek batik milo. Ayat aku terpusing-pusing ni apehal?

Ok disebabkan ada yang minta resipi Ieka kat facebook, meh Ieka tunjuk resipi & cara-cara buat yang paling simple & INSYAALLAH sedap (...la kot). 

Mula-mula, apa yang kita perlukan hanyalah :
  • 250gram biskut marie (patahkan 4 bahagian)
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan milo
  • 1 1/2 camca serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • Buttercup.

Firstly Ieka mix milo, serbuk koko, susu pekat manis & sedikit air then kacau sampai sebati. Lepastu panaskan buttercup sampai cair. Api jangan pasang kuat-kuat, sederhana je. Lepastu masukkan bahan-bahan yang dah dikacau sebati tadi & keep on gaul-gaul sampai bahan tadi jadi pekat. Kalau bosan boleh la nyanyi-nyanyi tapi jangan kuat-kuat nanti mak korang marah lepastu cakap "Anak dara kalau menyanyi kat dapur nanti takde orang datang meminang." Betul tak tipu ;p

Bila dah pekat, masukkan biskut marie & gaul sampai  make sure biskut tersalut dengan semua bahan-bahan tadi. Then matikan api.

Lastly, tuang adunan yang dah dimasak tadi kat atas loyang & tekan/ratakan. Ieka lepak chill je ratakan guna belakang senduk nasi haha. Bila dah rata, simpan lebih kurang 1 jam dalam peti sejuk, lepastu dah boleh potong & makan.  Heaven!!! 

Mudah bukan?
Selamat Mencuba!


...dan ini hasilnya, Kek Batik Milo dari Ieka kacak bergaya! haha.

Potong & letak dalam 'tapawe' pastu makan depan tv. hoho 
Bila makan terus rasa esok dah nak raya doe, baju raya belum beli lagi T_T


"want some?" -Ieka yang cakap.



P/S : Maaf lah sebab entry ni macam tak pendek je :')
        Sape nak meh sini datang rumah ada lagi tu dalam peti ais. kekeke :)

34 comments:

  1. fuh sedapnya... nk kena try ni.. hahaha

    ReplyDelete
  2. pergghh!sodap nyo..pebret
    ni y ngidam ni,hehe...
    ^^

    ReplyDelete
  3. Han Yul-
    Try la..cepat & mudah! sape boleh buat dia mmg hensem ah hee ;)


    Syafiq-
    haa..kalau ngidam esok kena p pasaraya beli bahan2 pastu buat sendiri..senang je ni :)

    ReplyDelete
  4. wahh... tengok gambar kek batik jer nih, da rasa nk raya dah :D HEHEHE....

    ReplyDelete
  5. Apip-
    selamat hari rayeeeee ^^ tetibe. hihi.

    ReplyDelete
  6. serta merta jadi lapar bila baca entri ni..
    nasib baik la sat lagi nak sahur..

    bahaya ni kalau buka waktu siang..hehe :)

    ReplyDelete
  7. shedap jea...mmg kachak giler kek tuh..==' terliuq sat..(sambil leleh..) hahaha.. ieka, toksah letak telo ek??? patot la klu cp buat texture dia x lawa dan lembik..rupanya tak payah letak telor eh?..=='

    ReplyDelete
  8. nak sikit...hahahaha..nampak cm sedap.....

    hensem gila kek dia..ohsem gitewww

    ReplyDelete
  9. wa, mcm adik saya, suka sangat buat kek batik...

    nmpk sedap lak time bulan ramadan nie...^^

    ReplyDelete
  10. thanx bg resipi ! da lme cari bru jumpe. hehe. pose2 neh nk try wk lah :)

    ReplyDelete
  11. Omar-
    agaga..omar sila lah baca entry ni setiap kali jam 2 ptg..haha ce la try buat :)

    Cik Purple-
    CP cyg, ieka saja x letak telur. If letak pun boleh. maybe CP letak air banyak sngt or sukatan susu terlebih kot pastu kek jadi lembik la. xpe keep on trying k dear :)

    Cik Eka-
    haha cik Eka jom kite buat sistem barter nak? cik eka pun suka masak kn? hee :)

    Nightroad-
    wuu...adakah ianya xkn nampak sedap dah bila masuk bulan syawal huuu...btw, adik laki ke pompuan kekeke :)

    Kyokahayashi-
    My pleasure :) ce la try buat pastu meh bagi ieka yg abeskan..haha :)

    ReplyDelete
  12. wah..kek batik~!! sedap x tu?hehe!

    1st time melawat blog ni..nice blog.. :)

    ReplyDelete
  13. nk rase sket..
    simpan lah utk blogger2 jugk..hehe :D

    ReplyDelete
  14. fav iera la kek batik nie..wahh nakkkk

    ReplyDelete
  15. wahhhhhhhhhhh kek fevret lil!!!!

    post ke rumah lil blh? hehee

    ReplyDelete
  16. KecohAbes-
    Abah ieka kata sedap. hekhek
    Thanks :)

    Oppa Kudin Nz-
    haa..cepatla buat gathering nnt ieka buat utk korang...haaa ;p

    Anak Denesor-
    Haaa ieka jom dating nnt ieka buatkan ;)

    Lilynn Sazlin-
    Haa...lil dtg rumah ieka jelah hee :)

    ReplyDelete
  17. Shareyza Ghazali-
    hekhek jeles x? ;p

    Nightroad-
    encik nightroad ni cam terer je ckp jawe..sila beri tunjuk ajar kepada ieka yang kasihan ini wuwuu T_T

    ReplyDelete
  18. huhu sedapnya kalau jadikan buka pose ni.

    ReplyDelete
  19. memang terpendek betul la..haha

    ReplyDelete
  20. Intanberlian-
    haaa Abah iek apun ckp camtu hehe ;)

    H.J-
    agagaga.. maap maap ;p

    Mr.B[e]ave[R]-
    ehehe sedapke? :)

    ReplyDelete
  21. salam,
    kakak abg eq suka buat kuih ni...

    ReplyDelete
  22. Eqbalzack-
    wah! nak geng dgn kakak abg eq lah camni ;) ehee..

    ReplyDelete
  23. mengalir air mata baca entry kaka ni...pendek gle...hahaha...nk kek batik..waa..rindu masakan kaka:))

    ReplyDelete
  24. Yana yang kacak-
    kak Yana! hihi :)
    next time INSYAALLAH kaka akan cuba dengan sedaya upaya bersertakan kudrat yang tinggi untuk mencuba membuat entry sependek yang gile! hihi..

    sem baru nnt kite g piknik kaka masak utk kak yana k :)

    ReplyDelete
  25. Cik Ann-
    alaa jgn nk yummy2 sngt kak fana..nk cupcakes plz T_T

    Anak Deneseor-
    haa..awak ce try buat jugak..sng je ni :)

    ReplyDelete
  26. sedap nyer dear ;) nice to meeet u ...saya follow kmo yer ..

    ReplyDelete
  27. uiks. gile sdp! da ar pose ni.. da lame tk buat. grrr~ nak!!

    ReplyDelete
  28. WidadCutieyGirlZ StarY-
    heya :) thanks si cantik! glad to have u in here.

    cx's-
    hekhek..cx's p la buat lagi nnt buleh mkn time buka posa :) teehee..

    ReplyDelete